La omul sărac USL-ul nu trage

14 Septembrie 2012, 10:18 am

Ponta a șters datoriile istorice la furnizorul de căldură din București și a fuzionat ELCEN cu RADET. Gestul guvernamental pare a trece neobservat la nivel național și nu a generat dezbateri pe subiectul ștergerii datoriilor istorice.

Măsura are efecte discriminatorii, pentru că ștergerea datoriilor istorice și a penalităților nu se regăsește și la nivelul cetățenilor. În același timp, un privat dacă are dificultăți în gestionarea firmei e hărțuit și presat de fisc cu argumente legate de economia de piață și competiție. Mai clar, nu scapă de executare.

Cum explică USL, de exemplu, ieșenilor cu venituri mici faptul că neplata datoriilor în cazul lor poate să ajungă până la chemarea în instanță, poprirea unor conturi, executarea unor bunuri sau chiar vânzarea apartamentelor? Cu unii mumă, cu alții ciumă. La Iași, defunctul CET aflat în insolvență are un administrator judiciar care va presa asociațiile de proprietari și administratorii de blocuri până la stoarcerea ultimului leu din datoriile existente.

În urmă cu doar câteva luni politicienii din USL-ul ieșean în frunte cu actualul primar Nichita și deloc neglijatul Fenechiu, nu pierdeau nicio ocazie pentru a spune cât lapte și miere va curge la Iași sub falnica lor coordonare. Îmi aduc aminte cât era de vehement primarul Nichita de fiecare dată când vorbea despre CET și despre guvernare. Am speranța că nu este bolnav și că nu a muțit și dacă s-a întâmplat asta în ultimul timp e foarte grav. De ce nu bate cu pumnul în masa guvernului Ponta pentru a fi ajutați și ieșenii? Adevărul e că soluția găsită la Iași cu partener privat va frige buzunarele ieșenilor în această iarnă, însă nici Fenechiu și nici Nichita nu par a fi interesați de subiect.