Scrisoare deschisă adresată domnului primar Nichita

21 Septembrie 2012, 10:55 am

Domnule primar,

În perioada cât Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” a fost închis pentru reparații capitale, Iașul a beneficiat de continuarea reprezentațiilor teatrale în spațiul amenajat din ceea ce ieșenii numesc ”cubul de la teatru”. În momentul de față clădirea veche a teatrului redevine funcțională, iar proiectele municipalității presupun lucrări de reabilitare ample în zona respectivă.

Din discuțiile purtate cu factori responsabili, am înțeles că se are în vedere dezafectarea acelei construcții. La Ministerul Culturii se pare că există intenții deja pentru mutarea cubului din Iași în alte locații din țară, fiind manifestat interes pentru București și Piatra Neamț.

Vă adresez rugămintea de a analiza posibilitatea păstrării în Iași a acestei construcții cu o eventuală schimbare a locației, ceea ce ar însemna și un efort din partea bugetului local, chiar dacă Teatrul Național este subordonat Ministerului Culturii. Consider că lumea culturală ieșeană și-ar putea păstra diversitatea, iar Teatrul ”la Cub” a permis reprezentații moderne apreciate de UNITER și de artiști emeriți care au jucat în stagiunile anterioare în această construcție.

O dezbatere efectuată cu factori responsabili, cu caracter public, ar putea identifica oportunități care am convingerea că ajută Iașul și în competiția pentru a deveni Capitală Culturală Europeană. Vă rog prin urmare să aveți amabilitatea să introduceți în agenda publică ieșeană acest subiect cu speranța că Iașul va găsi resurse pentru a păstra a patra sală de reprezentații pentru Teatrul Național, situație pe care în România o regăsim doar în Timișoara, oraș care este de asemenea în competiție pentru a deveni Capitală Culturală Europeană.

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul public pe care îl veți oferi, menționând că nu îl solicit în formă scrisă adresată Cabinetului Parlamentar.

Cu stimă,
Deputat Nicușor Păduraru